Δήλωση του United African Women Organization, Greece για το κίνημα Black Lives Matter

 

United African Women Organization, Greece

 


 

Τo κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ βοηθά να βγουν τα άπλυτα του ρατσισμού στην φόρα. Φέρνει στην επιφάνεια τον ρατσισμό που είναι φανερός ή υπόγειος αλλά που δεν κρύβεται πια, όχι μόνο στη Βόρεια Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί είναι σημαντικό το κίνημα αυτό και για μας εδώ στην Ελλάδα; Επειδή αφορά τα εμπόδια που το σύστημα βάζει και σε μας καθημερινά για να είμαστε νόμιμες και νόμιμοι στην χώρα. Όλα αυτά τα εμπόδια που τα νιώθουμε σαν να μας πατάνε το λαιμό, συνεχώς και καθημερινά, όταν κυβέρνηση και νόμοι μας ισοπεδώνουν.

Πρόσφατα διαβάσαμε την ανακοίνωση του υπουργού εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου ότι θα πρέπει να δίνουμε Πανελλαδικές Εξετάσεις για να μπορούμε να παίρνουμε την ελληνική υπηκοότητα. Όμως εμείς έχουμε ήδη ενταχθεί στην κοινωνία. Έχουμε μάθει τη γλώσσα. Λένε ότι πρέπει να ξέρουμε ελληνική ιστορία. Δεν μας έχουν δείξει όμως ότι αυτό τους ενδιαφέρει πραγματικά. Εδώ και δεκαετίες, δείχνουν ότι τους ενδιαφέρει μόνο να δουλεύουμε, να πληρώνουμε ασφάλεια και φόρους, χωρίς δικαιώματα και ισότητα. Δεν μας έχουν δείξει ότι η ιστορία είναι σημαντική. Αν ήταν, θα όφειλαν να έχουν προβλέψει να προσφέρουν μαθήματα ιστορίας σε κάθε γειτονιά, να μας προετοιμάζουν γι’ αυτές τις εξετάσεις. Είμαστε κι εμείς μέρος της ιστορίας.

Ως τώρα, εμείς ανταποκριθήκαμε σε όσα μας ζητούσαν. Τους δώσαμε για αντάλλαγμα τους φόρους, την εργασία μας κτλ. Αλλά εκείνοι μας αρνούνται συστηματικά και επίμονα το δικαίωμα της υπηκοότητας, το δικαίωμα να υπάρχουμε ισότιμα, ανθρώπινα. Μας μεταχειρίζονται σαν να μας πατάνε τον λαιμό για εννιά λεπτά μέχρι να πεθάνουμε. Έτσι βιώνουμε τον καθημερινό ρατσισμό τόσα χρόνια: μας πατάνε το λαιμό μέχρι να αφήσουμε την τελευταία μας πνοή. Γιατί οι ζωές μας δεν μετράνε, δεν έχουν αξία. Ούτε στην εργασία, ούτε στις εκλογές, ούτε στα δικαιώματα, ούτε στην καθημερινότητα.

Γι’ αυτό μας δίνουν την άδεια παραμονής ληγμένη. Και καθώς δεν προλαβαίνουμε να ανανεώσουμε την άδεια παραμονής, μας αφαιρούν τα χρόνια που ζούμε σ’ αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει η ληγμένη άδεια παραμονής: δεν έχουμε αξία, τα χρόνια της ζωής μας δεν μας ανήκουν.

Ξέρουν τον τρόπο να μας πατάνε τον λαιμό, αλλά χωρίς να πεθαίνουμε αμέσως, μια και καλή. Ξέρουν το κόλπο να μας ποδοπατούν για να μας τελειώνουν αργά και επώδυνα. Ξέρουν πώς να μας σκοτώνουν κάθε μέρα, και μάλιστα χωρίς να φαίνεται η δολοφονική ενέργεια. Όμως κι εμείς ξέρουμε ότι οι ζωές μας έχουν αξία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση το 2005. Οι κύριοι στόχοι της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για διάφορα ζητήματα που αφορούν τις Αφρικανές γυναίκες και τα παιδιά τους που ζουν στην Ελλάδα, η υποστήριξη και προάσπιση των δικαιωμάτων τους, ιδιαιτέρως της δεύτερης γενιάς, σε όλα τα επίπεδα, η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ Αφρικανών και Ελλήνων/Ελληνίδων, η γνωριμία με την πλούσια αφρικανική γυναικεία κληρονομιά και η ένταξή της στην πλούσια ελληνική κληρονομιά, καθώς και η στενή συνεργασία με ΜΚΟ και άλλες κοινωνικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη και μια μη-ρατσιστική, φιλόξενη κοινωνία για όλους και όλες. Στην οργάνωση συμμετέχουν γυναίκες από πέντε αφρικανικές χώρες (Σιέρα Λεόνε, Γκάνα, Κένυα, Νιγηρία, Τανζανία), ενώ είναι ανοικτή προς όλες τις χώρες από την αφρικανική ήπειρο.