Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Skip links

Αφροδίτη* / Οι ιστορίες της*, τα σώματά της*, οι πολιτικές της*, οι γλώσσες της*, οι εικόνες της*

14 – 17 Ιουνίου 2018
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕΩΣ, AMOQA, BEAVER
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Το τετραήμερο πρόγραμμα Αφροδίτη* περιλαμβάνει ταινίες, βίντεο-περφόρμανς και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις με στόχο την ενδυνάμωση των διαφορετικών λόγων και φωνών των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα. Με το Αφροδίτη* επιχειρείται η συνάρθρωση της καλλιτεχνικής παραγωγής με την πράξη της επιτέλεσης του φύλου και της σεξουαλικότητας ενώ παράλληλα διερευνάται η καταγραφή των πρακτικών και των δράσεων τους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με αφετηρία τον θερινό κινηματογράφο Αφροδίτη στη περιοχή του Ρουφ όπου το AMOQA και το Beaver δρουν από το 2012 και το 2015 αντίστοιχα, διοργανώνοντας συζητήσεις και δράσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικού φύλου, σεξουαλικότητας, φυλής, τάξης και αναπηρίας. Tο φεστιβάλ Αφροδίτη* αποτελεί το ξεκίνημα μιας ετήσιας, τοπικής και διεθνούς συνάντησης, που εστιάζει στην περιοχή του Ρουφ καθώς και στις ομάδες και στους κοινωνικούς χώρους που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Το πρόγραμμα του Αφροδίτη* επιμελούνται η Σοφία Ντώνα, αρχιτέκτονας και εικαστικός, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας hiboux και της εικαστικής ομάδας Errands, η Σοφία Μπέμπεζα εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης με έδρα τη Ζυρίχη και η Βασιλεία Στυλιανίδου, εικαστικός και ιδρύτρια του ανεξάρτητου συνεργατικού πρότζεκτ STUDIOvisits Berlin, σε συνεργασία με την ομάδα AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver, την ομάδα Cinenova (Λονδίνο), το Schwules Museum (Bερολίνο) και το Pembe Hayat KuirFest (Άγκυρα). Στο πλαίσιο των επιμέρους θεματικών του Αφροδίτη* τίθενται ζητήματα όπως η επιτέλεση του φύλου, η ορατότητα, η αρχειακή καταγραφή, η αισθητική, η βιωματική εμπειρία, ο κοινωνικός και πολιτισμικός ακτιβισμός, η πολιτικοποίηση των έμφυλων σωμάτων και των ταυτοτήτων, η καλλιτεχνική και η πολιτική ιδιότητα του σώματος.

Καλλιτέχνιδες*/κινηματογραφιστές*: Mareike Bernien & Kerstin Schroedinger, Lizzie Borden, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Divya Dureja, Philipp Gufler, Barbara Hammer, Vera Hofmann, Olivia Kastebring & Julia Gumpert & Ulrika Bandeira, Κατερίνα Θωμαδάκη & Μαρία Κλωνάρης, LGBTQΙ+ Refugees group, Χρήστος Μασσαλάς, Μεταθεοδοσία, Karin Michalski, Eshan Rafi, Karol Radziszewski, Pembe Hayat KUIRFEST (Zehra Gökçimen & Gökçe Oraloğlu, Salih Salman, Sertaç Koyuncu, Aykut Atasay & İzlem Aybastı & Zeliha Deniz, Nergis Karadağ & Simay Çalışkan), Πάολα Ρεβενιώτη, Σοφία Ροζάκη, Ερατώ Τρίκα, Aykan Safoğlu, Dagmar Schultz, Fabrizio Terranova, Lene Vollhardt & Luce deLire.

Καλεσμένοι ομιλητές/ομιλήτριες και υπεύθυνοι εργαστηρίων: Irene Ravell & Kerstin Schroedinger (Cinenova), Vera Hofmann (Schwules Museum), Esra Özban & Şirvan Çelikkaleli (Kuir Fest), Πάνος Γιαννικόπουλος, Άλκηστις Ευθυμίου, Ντιάνα Μάνεση, Σούλα Μαρινούδη, Άννη Σιμάτη, Βανέσσα Βενέτη, Μαρία Ντολόρες, Holly Ingleton, Johnny Pavlatos.

Επιμέλεια: Σοφία Ντώνα, Σοφία Μπέμπεζα, Βασιλεία Στυλιανίδou, σε συνεργασία με το Athens Museum of Queer Arts (AMOQA) και τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver.
Συνεπιμέλεια: Cinenova (Λονδίνο), Schwules Museum (Bερολίνο), Pembe Hayat KuirFest (Άγκυρα)

Πληροφορίες για το τετραήμερο πρόγραμμα: https://aphroditeproject.org/

http://greekfestival.gr

Leave a comment